Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Helloween, Stratovarius, Avatar @ Fuzz Club 21-1-2011

Πως θα μπορούσε να ξεκινήσει κάποιος ένα κείμενο, όταν αυτό έχει να κάνει για μια συναυλία στην οποία έπαιζαν 2 από τα συγκροτήματα που άκουγε από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του;  Μάλλον κάπως έτσι. Θα μπορούσα να συνεχίσω λέγοντας πως για τους μεν Stratovarius δεν είχα αφήσει κανένα CD  χωρίς να το έχω αγοράσει. Όσο για τους Helloween , ας  είναι καλά ο αδερφός μου που είχε αγοράσει τα ''Walls Of Jericho'' και τα 2 ''Keeper Of The Seven Keys'' σε μορφή βινυλίου και τα έπαιζε μέχρι να μην ακούγονται από τα πολλά σκριτς-σκρατς. Ήδη αρχίζω να βγαίνω εκτός θέματος…

Η συναυλία όπως είχε ανακοινωθεί και πριν λίγες ημέρες, ήταν ήδη sold-out.  Ούτε ο βροχερός καιρός , ούτε και το κρύο ήταν αρκετό ώστε να πτοηθεί το κοινό. Λίγο μετά τις 8, βρέθηκα μέσα σε ένα σχεδόν κατάμεστο Fuzz.  Μόλις πριν λίγη ώρα είχαν ξεκινήσει το σύντομο set τους οι Σουηδοί Avatar. Από τα 3 συγκροτήματα της βραδιάς , είχαν σίγουρα το πιο ακραίο ήχο. Κατάφεραν πάντως να ζεστάνουν το κοινό, το οποίο ολοένα πλήθαινε, μέσα στην περίπου μισή ώρα που είχαν στη διάθεση τους. 

Μετά από περίπου 25 λεπτά και αφού έγιναν όλες οι κατάλληλες προετοιμασίες από τους τεχνικούς, ήρθε η σειρά των Stratovarius. Είχε γίνει γνωστό πως σε αυτή την περιοδεία, η πορεία τους δεν ήταν και η ιδανικότερη καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, στην αρχή με τον ντράμερ τους Jorg Michael , ο οποίος ευτυχώς κέρδισε την μάχη με τον καρκίνο. Ακολούθησε μια βακτηριδιακή  λοίμωξη στον τραγουδιστή τους,  Timo Kotipelto. Αυτή του προκάλεσε ζημιά στις φωνητικές του χορδές με αποτέλεσμα να ακυρώσουν αρκετά από τα προγραμματισμένα σόου. Στο Fuzz αν και παίξανε κανονικά το set τους , η ταλαιπωρία που υπέστη ο Kotipelto ήταν εμφανής καθώς δεν μπορούσε να αποδώσει το 100% των γνώριμων δυνατοτήτων του. Η πάσες του μικροφώνου προς το κοινό ήταν πάρα πολλές, ενώ αδυνατούσε να κρατήσει για πολλή ώρα τις γνωστές του κορώνες. Η επιλογή των κομματιών αυτής της μίας ώρας που είχαν στην διάθεση τους ήταν βασισμένη πάνω στην πιο γνωστή και πετυχημένη τους περίοδο (Από το Fourth Dimension μέχρι το Infinity).

Τα τραγούδια που επιλέχθηκαν να παιχτούν ήταν ένα κι ένα. Από το ''Hunting High And Low'' και το ''Speed Of Light'' μέχρι το ''Twilight Symphony'' , το ''Forever'' και το ''Black Diamond'' με το οποίο έκλεισαν το set τους. Όπως επισήμανε και ο ίδιος ο τραγουδιστής, δεν έπαιξαν κανένα κομμάτι από τον επικείμενο τους δίσκο λόγω της περιπλοκότητας του και του προβλήματος της υγείας του που δεν θα  το άφηνε να τα ερμηνεύσει σωστά. Τέλος, μια προσωπική παρατήρηση για το set-list. Τα κομμάτια αυτά έχουν  τη μοίρα να αποτελούν κομμάτι της περιόδου με τον ιδρυτή και κιθαρίστα του γκρουπ, Timo Tolki. Το προσωπικό του στίγμα πάνω σε αυτά είναι τόσο καθοριστικό, που όσο καλά και να τα ερμηνεύσει ο φιλότιμος Matias Kupiainen , πάντα θα θυμίζουν την απουσία του προκάτοχού του.  Ελπίζουμε να τους ξαναδούμε σύντομα σε καλύτερη φυσική κατάσταση διότι με αυτή την εμφάνιση αδίκησαν πρώτα απ’ όλα  τους εαυτούς τους.

Λίγο μετά τις 22.00 και ενώ το κοινό περιμένει  την έλευση των Helloween στη σκηνή κάτω από γνωστά Hard Rock κομμάτια, η μουσική δυναμώνει. Ακούγεται το ''For Those About To Rock (We Salute You)'' των AC/DC ενώ αρχίζει να αποκαλύπτεται σιγά-σιγά το εντυπωσιακό σκηνικό των Helloween , βασισμένο στο artwork του τελευταίου τους άλμπουμ ‘’Seven Sinners’’, με μια περιστρεφόμενη λεπίδα-τροχό στο κέντρο. 


Το συγκρότημα μπήκε με το ''Are You Metal?'' , το οποίο αποτελεί το πρώτο τους single από την τελευταία τους δουλειά. Ύστερα ακολούθησε το κλασσικό ''Eagle Fly Free'' καθώς και το ''March Of Time'', από το δεύτερο μέρος της σειράς ''Keeper Of The Seven Keys'' . Εδώ μπορείτε να φανταστείτε τον ενθουσιασμό του κοινού, καθώς αυτή η δισκογραφική τριλογία, δικαίως θεωρείται η σπουδαιότερη που μας έχουν προσφέρει οι Γερμανοί. Ύστερα ενώ οι υπόλοιποι Helloween μπαίνουν στα παρασκήνια για λίγο, ο Sascha Gerstner ξεκινάει μια μικρή επίδειξη των solo κιθαριστικών δυνατοτήτων του . Αμέσως μετά επέστρεψαν όλοι για άλλα δύο κομμάτια από την νέα τους δουλειά και συγκεκριμένα, το mid-tempo  ''Where The Sinners Go'' και το ''World Of Fantasy''. 

Ύστερα ακολούθησε άλλο ένα καταιγιστικό solo τυμπάνων από τον Dani Loble και το ''Im Alive'',  κομμάτι που ανοίγει τον δίσκο του πρώτου μέρους των ''Keeper…'' . Στη σειρά παίχτηκαν 2 κομμάτια από το ''Time Of The Oath'' και συγκεκριμένα τα ''Steel Tormentor'', και ''Forever And One (Neverland)'' με τους Deris και Gerstner να το ερμηνεύουν καθισμένοι  με 2 ακουστικές κιθάρες.  
Το τελευταίο μέρος της κανονικής ροής του προγράμματος , αποτελούνταν από τα ''Handful Of Pain'' , ένα medley των ''Keeper Of The Seven Keys'' , ''The King For A 1000 Years'' και ''Halloween'' και το μνημειώδες ''I Want Out'' το οποίο προκάλεσε αρκετά mosh-pit σε όλο το χώρο του Fuzz

To συγκρότημα επέστρεψε μετά από λίγα λεπτά ξανά στην σκηνή για τα encore, παίζοντας τα ''Ride The Sky'' και ''Future World'' προκαλώντας ένα ντελίριο ενθουσιασμού στο κοινό που συνέχιζε τα mosh-pit σε μήκος από την σκηνή μέχρι σχεδόν και την έξοδο (!) του Fuzz.  Οι Helloween έκλεισαν τη δίωρη συναυλία τους,  παίζοντας στο 2ο  encore το ''Dr.Stein''.

Κατά γενική ομολογία, οι Γερμανοί έκαναν αυτό που έπρεπε. Διασκέδασαν το κοινό. Το vibe αποδείχθηκε καλό καθώς και οι  ίδιοι ήταν κεφάτοι με τον Deris να έχει την τιμητική του καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που το κοινό φώναζε το όνομα του.  

Κάπως έτσι, η παράσταση έλαβε τέλος, με το κοινό να βγαίνει ευχαριστημένο από το χώρο της συναυλίας, που είχε αναλάβει το ρόλο μιας χρονομηχανής  για τους περισσότερους, επιστρέφοντας τους πίσω στα εφηβικά τους χρόνια.
Μέχρι την επόμενη φορά, θα μας συντροφεύουν οι ευχάριστες αναμνήσεις  από αυτή  τη βραδιά.

Stratovarius Setlist :
1. Hunting High And Low
2. Speed Of Light
3. Stratosphere
4. Paradise
5. Phoenix
6. Bass Solo
7. Guitar Solo
8. The Kiss Of Judas
9. Forever
10. Twilight Symphony
11. Drum Solo
12. Keyboard Solo
13. Black Diamond

Helloween Setlist :
1. Are You Metal?
2. Eagle Fly Free
3. March Of Time
4. Guitar Solo
5. Where The Sinners Go
6. World Of Fantasy
7. Drum Solo
8. I'm Alive
9. Steel Tormentor
10. Forever And One (Neverland)
11. A Handful Of Pain
12. The Keeper Of The Seven Keys Medley
13. I Want Out

Encore 1

14. Ride The Sky
15. Future World

Encore 2

16. Dr. Stein

Κείμενο-Φωτογραφίες : Πέτρος Μελίδης