Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2010

Uli Jon Roth - Leaving Tomorrow Live @ Ζυγός 1/12/2010


Έχοντας επηρεάσει το σκληρό ήχο, όσο λίγοι, με το χαρακτηριστικό του παίξιμο, κυρίως μέσω της καθοριστικής συνεισφοράς του στα μνημειώδη 70’s SCORPIONS albums αλλά και μέσω των προσωπικών του δισκογραφικών επιτευγμάτων, ο Uli Jon Roth κατατάσσεται δίχως αμφισβήτηση στη λίστα με τους καλύτερους και πιο επιδραστικούς κιθαρίστες όλων των εποχών.
     
 Πρώτη μέρα του τελευταίου μήνα του έτους λοιπόν, και αρκετός κόσμος ανέμενε την full-band εμφάνιση του θρυλικού Γερμανού. Οι Έλληνες Leaving Tomorrow ήταν η μπάντα που άνοιξε τη βραδιά. Τα 5 τραγούδια που ακούσαμε ήταν ένα αρκετά καλό δείγμα  ταξιδιάρικου και νοσταλγικού  hard/prog rock με έντονο 70’s feeling  κερδίζοντας άξια το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
     
 Λίγο μετά τις 22.30  ο αειθαλής κιθαρίστας μαζί με τους μουσικούς που τον συνόδευαν πατά το σανίδι κάτω από έντονες επευφημίες, φωνές και δυνατό χειροκρότημα. Ονειρική αρχή για τους φανατικούς των Scorpions με τα “Pictured Life”, ”Catch Your Train” & “The Sails Of Charon” να ξεσηκώνουν για τα καλά το κοινό. Η απόδοση του Ιταλού τραγουδιστή ήταν αρκετά ικανοποιητική αν και τα συγκεκριμένα κομμάτια ακούγονται ξένα σε πολλούς, όταν η ερμηνεία είναι άλλη από την αυθεντική του Klaus Meine. Συνέχεια με προσωπικές του συνθέσεις χωρίς ποτέ να ξεχνά τον μεγάλο “δάσκαλο” του Jimi Hendrix. Οι δύο επιπλέον  κιθάρες επί σκηνής, που άλλοτε ηχούσαν περιττές και άλλοτε συνόδευαν τον Γερμανό σε όμορφες τρισολίες, προσέφεραν ωραίες αλλαγές στα μακροσκελή κατά κύριο λόγο solos. Συχνά έπαιρνε θέση πίσω από το μικρόφωνο χαρίζοντας μας τα ιδιότυπα φωνητικά του και σε όλη τη διάρκεια μας υπενθύμιζε με τον καλύτερο τρόπο την ερωτική του σχέση με την εξάχορδη θεά (αν και η δικιά του sky guitar είναι αρκετά διαφορετική).
    
 Το set βασίστηκε κυρίως σε παλιά κομμάτια των “σκορπιών”, που δυστυχώς δεν θα ακούγαμε ποτέ live αν δεν ήταν o Roth. Αξεπέραστοι ύμνοι όπως τα :”In Trance”, “Fly To The Rainbow” & “Well Burn The Sky” ικανοποίησαν αλλά και συγκίνησαν με το παραπάνω το κοινό. Μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν εκτέλεση του “Kojo No Tsuki” (ιαπωνικό folk κομμάτι που είχαν συμπεριλάβει οι SCORPIONS στο live album τους “Tokyo Tapes”). Το γεγονός ότι δεν υπήρχε οργανωμένο set list, όπως μας πληροφόρησε ο τρίτος (Έλληνας) κιθαρίστας, αλλά ούτε και χρόνος για πρόβες οδήγησαν τη μπάντα στο να εκτελέσει ξανά (?!) το “Catch Your Train” μιας και ο κόσμος διψούσε για περισσότερη μουσική.

Μέσα  στις περίπου 2.30 ώρες απολαύσαμε τον Roth και την παρέα του σε ένα άκρως ικανοποιητικό set list που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό. Δυστυχώς όμως η βραδιά δεν ήταν τόσο ιδανική όσο τα τραγούδια που μας χάρισαν και αυτό εξαιτίας του ΤΡΑΓΙΚΟΥ ήχου, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος της βραδιάς ήταν εκκωφαντικός ενώ σε άλλα σημεία πλησίαζε την πλήρη κώφωση. Αν και ήταν το μόνο-αλλά βαρύ-ατόπημα της βραδιάς πιστεύω πως έπρεπε να σημειωθεί και αυτό γιατί ήταν πραγματικά κρίμα να βλέπεις κόσμο να κλείνει τα αυτιά του λόγω τρελής έντασης την ώρα που ακούγονταν  ανεπανάληπτα και ιστορικά τραγούδια. 


Leaving Tommorow Setlist :

Ahead Of Time
The Dying Sun
Swimming Home
Navigator
Tommorow

Uli Jon Roth Setlist :

Pictured Life
Catch Your Train
The Sails Of Charon
Fire Wind
All Along The Watchtower
If 6 Was 9/Little Wing
I've Got To Be Free
Enola Gay - HIroshima Today
Solo Keyboards
We'll Burn The Sky
In Trance
Fly To The Rainbow
Polar Nights
Dark Lady

Encore:
Kojo No Tsuki
Catch Your Train
S

 Κείμενο : Αντώνης Κοντογιάννης