Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010

Scorpions live @ S.E.F. , Athens 27/10/2010

Η προγραμματισμένη για τις 6 Οκτωβρίου ,αρχικά, συναυλία των γερμανών θρύλων SCORPIONS πραγματοποιήθηκε την 27η,  τελικά, του ίδιου μήνα. Ο καιρός μας τα χάλασε λίγο. Η βροχή όσο περνούσε η ώρα ολοένα και δυνάμωνε. Τίποτα όμως δεν θα εμπόδιζε τους χιλιάδες οπαδούς (μικρούς και μεγάλους) να δώσουν το παρών στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το βράδυ της Τετάρτης.

Το στάδιο έχει σχεδόν γεμίσει και το κοινό ζεσταίνεται υπό τους ήχους των AC-DCMetallica κ.α. που μας κρατούν παρέα από τα ηχεία. Ελάχιστα λεπτά μετά τις 22.00 και τα φώτα σβήνουν. Στο video wall (στο πίσω μέρος της σκηνής) παίζονται αποσπάσματα από το περίφημο US Festival του 1983 (San Bernardino-California). Τα jet απογειώνονται ,σχεδόν όπως τότε, και οι SCORPIONS ξεχύνονται στη σκηνή με το Sting In The Tail (από το ομώνυμο και τελευταίο κατά τα λεγόμενα τους album).Το κοινό γίνεται ένα με τη μπάντα από την πρώτη νότα (όπως πάντα). Ακολουθεί το Make It Real και το κοινό αρχίζει να παίρνει τα πάνω του για τα καλά! Ο Klaus Meine έπειτα, μας καλησπερίζει στα ελληνικά και με το Bad Boys Running Wild δίνουν συνέχεια. Ακολουθούν τα κλασσικά κομμάτια (και ποια δεν είναι?) The Zoo, Coast To Coast (στο τέλος του οποίου ο James Kottack  κατέβηκε από τα drums αγκαλιά με την ελληνική σημαία δίνοντας στο κοινό ακόμα μια αφορμή να τους αποθεώσει ) & Loving You Sunday Morning. Μετά από ένα ειλικρινές ευχαριστώ στον κόσμο για την αγάπη και την υπομονή του οι ταχύτητες πέφτουν. The Best Is Yet Τo Come (και κανείς δεν έχει καταλάβει ακόμα τι μπορεί να εννοούν μιας και σταματούν την επιτυχημένη πορεία τους). Πολύ όμορφη στιγμή στο τέλος με τον Klaus να τραγουδά acapella και το κοινό να ακολουθεί ευτυχισμένο. Οι υποψιασμένοι ξέρουν πως ήρθε η ώρα για μερικές μπαλάντες. Οι SCORPIONS μαζεύονται στο μπροστινό μέρος της σκηνής (ζεστή και πολύ οικεία κατάσταση) και μας χαρίζουν το Send Me An Angel, με τον Kottack (σε καρέκλα!!) στα δεύτερα φωνητικά και παίζοντας κάτι σαν τουμπερλέκι (δεν είδα καλά).  Holiday  (με την ηλεκτρική συνέχεια του) και το κοινό ακολουθεί πιστά τον Klaus Meine.  Αξίζει να σημειωθεί πως η φωνή του παραμένει σε εξαιρετικά επίπεδα, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας και την ηλικία του (62!). Ο γνωστός στους περισσότερους πρόλογος για το τοίχος του Βερολίνου και το τραγούδι που πάντα θα συνοδεύει τις κραυγές για ειρήνη, Wind Of Change. Σιγά-σιγά  η μπάντα  γκαζώνει και έρχεται το Raised On Rock, ενώ στο video wall παρακολουθούμε στιγμές από το αξέχαστο World Wide Live. Η κιθάρα τους Jabs βγάζει ένα πολύ οικείο riff , η μπότα από τα τύμπανα χτυπά ρυθμικά και έχει φτάσει η ώρα για πάρτι και Tease Me Please Me. Ακολουθεί το Dynamite με ξέφρενη ένταση και αδιάκοπο ‘’δικασίδι’’.

  Ήταν η έκτη φορά που τους έβλεπα και η πρώτη ήταν πάλι στο ΣΕΦ. Ήξερα πάνω κάτω τι να περιμένω. Αυτό που ακολούθησε ήταν κάτι παραπάνω από ευχάριστη έκπληξη. Drum Solo με ένα τρελό roller coaster στις οθόνες (το τρελό τρένο του rock nroll όπως λένε οι ίδιοι) και με τον Kottack να δίνει σάρκα και οστά σε γνωστά εξώφυλλα των γερμανών (όπως: Fly To The Rainbow, Lovedrive, Crazy World, Animal Magnetism & Humanity). Άψογη σκηνοθετικά δουλειά και αρκετά διασκεδαστική μπορώ να πω. Οι σειρήνες βαράνε με μανία και οι SCORPIONS μας κεντρίζουν δυνατά με το Blackout. Με ένα παλαβό Schenker να  τρέχει πάνω κάτω φορώντας τη γνωστή από το εξώφυλλο μουτσούνα με τις γάζες και τα πιρούνια. Μικρό σε διάρκεια αλλά βροντερό σε ένταση solo από τον  Matthias εισαγωγή για το Big City Nights στο τέλος του οποίου είδαμε την θρυλική πυραμίδα, κάτι που περίμενα στο The Zoo. Καληνύχτες και ευχαριστίες προετοιμάζουν το έδαφος για το κλασσικό πλέον encore Still Loving You/Rock You Like A Hurricane. Το συγκρότημα σηκώνει με υπερηφάνεια στον ουρανό του ΣΕΦ τα πανό των οπαδών τους (ένα μάλιστα έγραφε:Goodbye SCORPIONS - Forever Young) καθώς και την ελληνική σημαία. Η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ηλεκτρισμένη καθώς όλοι ξέρουν (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά.

Το ρολόι δείχνει λίγα λεπτά πριν τις 00.00 και ο χρόνος της συναυλίας πέρασε αστραπιαία. Στην περίπτωση των SCORPIONS όμως φαίνεται ο χρόνος να έχει σταματήσει όχι μόνο για τους ίδιους , αφού λυσσάνε ακόμα στη σκηνή,  αλλά και για τη διαχρονική μουσική τους που έχει μεγαλώσει και θα μεγαλώσει ακόμα πολλές γενιές εμφυτεύοντας, εκτός από το μέταλλο, πίστη στις αξίες, αγάπη για ότι μας εμπνέει , επιμονή στους στόχους κ.α. Είμαι λίγο μουδιασμένος από το τσίμπημα αυτό και τη σκέψη του τέλους αυτής της τρελής πορείας και το μόνο που μπορώ να πω για όσα έδωσαν είναι ένα τεράστιο και βγαλμένο από την καρδιά (που πάντα θα τους κουβαλά) ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Set list :
1) Sting In The Tail
2) Make It Real
3) Bad Boys Running Wild
4) The Zoo
5) Coast To Coast
6) Loving You Sunday Morning
7) The Best Is Yet To Come
8) Send Me An Angel
9) Holiday
10) Wind Of Change
11) Raised On Rock
12) Tease Me Please Me
13) Dynamite
14) Drum Solo/Blackout
15) Guitar Solo/Big City Nights

Encore:
16) Still Loving You
17) Rock You Like A Hurricane


Κείμενο : Αντώνης Κοντογιάννης