Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010

W.A.S.P./Cyanide 4 Live @ FUZZ CLUB 29-10-2010

Ύστερα από πολύ τρέξιμο έφτασα στο Fuzz Club περίπου στις 20.00 η ώρα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κοινού είχε ήδη εισέλθει .Κόσμος ανακατεμένος, μικροί και μεγάλοι, γνωστές και καινούργιες φάτσες, glam-άδες και κλασσικοί.

Ώρα 20.30. Από τα ηχεία ακούγεται το βασικό θέμα του Requiem for a dream και οι γνωστοί στο ευρύ κοινό Cyanide 4 βγαίνουν στη σκηνή αρκετά ορεξάτοι με σκοπό να παρουσιάσουν τη δουλειά τους (Critical Mental Erosion EP) αλλά και να ζεστάνουν τον κόσμο για τη συνέχεια. Μπάντα που έχει αρκετή εμπειρία  στις live εμφανίσεις μιας και εκτός των άλλων έχουν μοιραστεί τη σκηνή με μεγάλα ονόματα (βλ. Scorpions, Lizzy Borden, Crashdiet). Παίζοντας 8 κομμάτια (FFL, Wasting My Time κ.α.) σε μόλις μισή ώρα πρόσφεραν δυνατό και γρήγορο glam metal κερδίζοντας ,το άλλοτε χλιαρό, άλλοτε έντονο χειροκρότημα του κοινού. Κακά τα ψέματα. Το είδος στο οποίο επιδίδονται δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας. Παρ’όλα αυτά είχαν  μια πολύ καλή  και επαγγελματική εμφάνιση.
Ήρθε η στιγμή για το βαρετό σε όλους, αλλά απαραίτητο, sound check κατά τη διάρκεια του οποίου από τα ηχεία έπαιζε κάτι σαν hip hop/lounge κομμάτια, ΤΕΛΕΙΩΣ άκυρα για τη βραδιά αυτή. Ευτυχώς όμως ο κόσμος φώναζε ρυθμικά  το όνομα του Blackie Lawless σκεπάζοντας λίγο τη μουσική και ζεσταίνοντας τον αειθαλή front man των WASP.

Ένα υπερηχητικό ποτ πουρί κομματιών των WASP μας ξυπνά για τα καλά και το θρυλικό συγκρότημα ξεχύνεται στη σκηνή (με τον Blackie να φορά ένα επετειακό, για τα 28 χρόνια του group, μπλουζάκι) χτυπώντας αρχικά με το On Your Knees και χωρίς διακοπή έρχεται το The Real Me. Ο Blackie έχει πάρει μαζί του το κοινό, το οποίο έχει αφεθεί ολοκληρωτικά στα χέρια του έτοιμο για μια ακόμη ξέφρενη Heavy Metal βραδιά. Χωρίς περιττές διακοπές  συνεχίζουν με τα: L.O.V.E. Machine (χαμός), Crazy, Live To Die Another Day,Wild Child (πανικός) ενώ στο video wall απολαμβάνουμε (video clip των τραγουδιών και άλλα πολλά). Επιστροφή για λίγο στο παρών με το “προφητικό” Babylons Burning από τον τελευταίο δίσκο.

Οι WASP είχαν επισκεφθεί σχετικά πρόσφατα τη χώρα μας (πριν ένα χρόνο περίπου) και το set list δεν είχε μεγάλες διαφορές με τώρα. Είδα όμως ένα κοινό να διψά πραγματικά και για είδωλα όπως ο Blackie αλλά και για αληθινό heavy metal όπως  η μουσική των WASP.

Έχει έρθει η ώρα του Jonathan (βλ. Crimson Idol). Στις οθόνες βλέπουμε την αρχή του clip, το κοινό  παραληρεί, η ατμόσφαιρά ηλεκτρίζεται όσο δεν πάει και το The Idol ξεκινά. ΟΛΟΙ οι παρευρισκόμενοι συμμετέχουν ενεργά και δυνατά. Κλείνω τα μάτια μου στο ρεφρέν και παρασύρομαι από τις φωνές και ένα απέραντο συναίσθημα αγάπης για αυτή τη μουσική με πλημμυρίζει. Στιγμές που θα θυμάμαι για πάντα. Στο τελείωμα του τραγουδιού ο Doug Blair (κιθάρα) μας χάρισε ένα εξαιρετικό solo και γνώρισε άξια την αποθέωση από τον κόσμο. Και εκεί που όλοι ταξιδεύουμε έρχεται το I Wanna Be Somebody να μας κάνει να χοροπηδάμε σαν παιδιά και να τραγουδάμε όσο πιο δυνατά γίνεται. Έγινε και ένα “παιχνίδι” του Blackie με το κοινό για το ποιά μεριά (αριστερή ή δεξιά) είναι η πιο φωνακλάδικη (μάλλον επικράτησε η δεξιά).

Το συγκρότημα πάει λίγο πίσω για τις απαραίτητες ανάσες καθώς πλησιάζει η ώρα του encore.Στο video wall βλέπουμε πληροφορίες για τον πολύνεκρο αμερικανικό εμφύλιο (1861-1865)   και το έπος Heavens Hung In Black ακολουθεί. Έντονα συναισθηματικό κομμάτι συνοδεύεται από videos  με όλα τα δεινά του πολέμου σε πρώτο πλάνο. Για να κλείσει όμως η βραδιά σχεδόν όπως άρχισε τι καλύτερο από το Blind In Texas και το κέφι πάλι στα ύψη.

Συνολικά ήταν μια άκρως διασκεδαστική (με την πραγματική έννοια της λέξης) και συγκινητική βραδιά, με ένα δεμένο group, με ένα γεμάτο club , σχετικά καλό ήχο (αν και έκαναν την εμφάνιση τους ενοχλητικοί μικροφωνισμοί κατά τη διάρκεια του set) και με έναν αγέραστο Blackie Lawless που ξέρει όσο λίγοι να δίνουν στο κοινό αλλά και να παίρνουν από αυτό τα μέγιστα.   

Setlist :


1) On Your Knees
2) The Real Me
3) L.O.V.E. Machine
4) Crazy
5) LIve To DIe Another Day
6) Wild Child
7) Babylon's Burning
8) The Idol
9) I Wanna Be Somebody


Encore:


10) Heaven's Hung In Black
11) Blind In Texas

Κείμενο : Αντώνης Κοντογιάννης